kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wszechstronna sauna
2007/1/18 13:00:00

Finowie, u których zima jest długa i wyjątkowo chłodna, już od stuleci znają złoty środek na wszelkie zimowe dolegliwości: jest nim sauna. Obecnie można wybierać między różnymi rodzajami saun - przedstawiamy kilka najpopularniejszych.

Sauna parowa jest to urządzenie o działaniu zbliżonym do niskotemperaturowej sauny, ale z wysoką wilgotnością względną powietrza. Wewnątrz łaźni panuje stosunkowo niska temperatura (od 43° C do 48° C) i bardzo wysoka wilgotność względna dochodząca do 100%.

Sauna sucha (fińska) to sauna o względnie niskiej wilgotności powietrza, temperatura dochodzi w niej do 85-120°C. Sauna fińska to nieduże pomieszczenie ze schodkowato umieszczonymi ławami drewnianymi.

Sauna na podczerwień to sauna bez pary i z niską temperaturą powietrza (40-65°C), gdzie zamiast tradycyjnych pieców wykorzystywane są ceramiczne promienniki podczerwieni. Z systemu głębokiego wnikania ciepła do organizmu dzięki podczerwieni może korzystać każdy. Promieniowanie podczerwone wykorzystywane jest w leczeniu chorób stawowych i zaburzeń krążenia w obrębie skóry, przyspiesza proces rekonwalescencji po kontuzjach, zwichnięciach, złamaniach. Korzystanie z kabiny podczerwieni podnosi odporność organizmu ponieważ pobudzony zostaje układ immunologiczny. Czasami tego typu sauna wyposażona jest również w lampy do koloroterapii o działaniu antydepresyjnym.


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: podczerwień, sauna, sauna sucha, temperatura, wilgotność


 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »