kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Wszechstronna sauna
2007/1/18 13:00:00

Finowie, u których zima jest długa i wyjątkowo chłodna, już od stuleci znają złoty środek na wszelkie zimowe dolegliwości: jest nim sauna. Obecnie można wybierać między różnymi rodzajami saun - przedstawiamy kilka najpopularniejszych.

Sauna parowa jest to urządzenie o działaniu zbliżonym do niskotemperaturowej sauny, ale z wysoką wilgotnością względną powietrza. Wewnątrz łaźni panuje stosunkowo niska temperatura (od 43° C do 48° C) i bardzo wysoka wilgotność względna dochodząca do 100%.

Sauna sucha (fińska) to sauna o względnie niskiej wilgotności powietrza, temperatura dochodzi w niej do 85-120°C. Sauna fińska to nieduże pomieszczenie ze schodkowato umieszczonymi ławami drewnianymi.

Sauna na podczerwień to sauna bez pary i z niską temperaturą powietrza (40-65°C), gdzie zamiast tradycyjnych pieców wykorzystywane są ceramiczne promienniki podczerwieni. Z systemu głębokiego wnikania ciepła do organizmu dzięki podczerwieni może korzystać każdy. Promieniowanie podczerwone wykorzystywane jest w leczeniu chorób stawowych i zaburzeń krążenia w obrębie skóry, przyspiesza proces rekonwalescencji po kontuzjach, zwichnięciach, złamaniach. Korzystanie z kabiny podczerwieni podnosi odporność organizmu ponieważ pobudzony zostaje układ immunologiczny. Czasami tego typu sauna wyposażona jest również w lampy do koloroterapii o działaniu antydepresyjnym.


()
Oprac: Aleksandra Dudzisz

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: podczerwień, sauna, sauna sucha, temperatura, wilgotność


 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»