Rozpoczyna się jesienna edycja ogólnopolskiego programu „Uwolnij się od toksyn”, której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
Jesienna edycja ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Program jest wspierany przez ekspertów, prof. Iwonę Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie i dr Ewę Matyską - Piekarską, lekarza chorób wewnętrznych, konsultanta dietetyki.
Polacy szukają informacji związanych z powyższą tematyką. Niestety jak pokazują wyniki badań TNS OBOP, przeprowadzone w styczniu br., co drugi z nas nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki znajdują się w kupowanej żywności. Stąd potrzeba informowania i edukacji na temat wpływu jaki wywierają substancje dodatkowe na ludzki organizm – mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert programu „Uwolnij się od toksyn”.
W ramach jesiennej edycji programu „Uwolnij się od toksyn” wszystkie zainteresowane osoby będą mogły otrzymać bezpłatny poradnik, którego autorami są eksperci akcji.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »