Rozpoczyna się jesienna edycja ogólnopolskiego programu „Uwolnij się od toksyn”, której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
Jesienna edycja ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Program jest wspierany przez ekspertów, prof. Iwonę Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie i dr Ewę Matyską - Piekarską, lekarza chorób wewnętrznych, konsultanta dietetyki.
Polacy szukają informacji związanych z powyższą tematyką. Niestety jak pokazują wyniki badań TNS OBOP, przeprowadzone w styczniu br., co drugi z nas nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki znajdują się w kupowanej żywności. Stąd potrzeba informowania i edukacji na temat wpływu jaki wywierają substancje dodatkowe na ludzki organizm – mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie, ekspert programu „Uwolnij się od toksyn”.
W ramach jesiennej edycji programu „Uwolnij się od toksyn” wszystkie zainteresowane osoby będą mogły otrzymać bezpłatny poradnik, którego autorami są eksperci akcji.