Gdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie by³oby ani kakao, ani czekoladowych zajêcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowa³oby po supermarketach jak w slalomie, staraj±c siê omin±æ te wszystkie czekoladowe pyszno¶ci. Od 3 tysiêcy lat - bo wówczas hodowano ju¿ w Zatoce Meksykañskiej kakaowce - jeste¶my rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczê³o siê niewinnie od indiañskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki pó¼niej Szwajcarzy stworzyli pierwsz± tabliczkê czekolady.
Co ma ona, czego nie maj± inne?
To, co nas w niej poci±ga, jest nieuchwytne - smak, zapach, konsystencja, ró¿norodno¶æ form i rodzajów, zastosowanie. S³odka, s³ona i pikantna, w postaci p³ynnej i sta³ej, jako deser i afrodyzjak oraz na 1000 innych sposobów - czekolada to zdecydowanie solidny punkt naszej (nie tylko kulinarnej) europejskiej kultury.
O pokusie i niszcz±cych kaloriach
Mamy jej wiêc pod dostatkiem. Na szczê¶cie - i niestety. Tak, jak trudno jej siê oprzeæ, tak ³atwo daæ siê wpêdziæ w s³odki na³óg, którego skutki zwalczamy s³ono p³ac±c dietetykom i... dentystom. W najlepszym wypadku wylewamy s³one ³zy nad w³asn± s³abo¶ci±, staraj±c siê zrzuciæ czekoladowe kilogramy przy u¿yciu kolejnej diety-cud. Ale, psst: pamiêtajmy, ¿e czekolada zawiera substancje uzale¿niaj±ce. Mo¿e to liche usprawiedliwienie, jednak ca³a wina nie le¿y tylko w naszych s³abo¶ciach.
S³owo otuchy dla potrafi±cych zachowaæ umiar
Oprócz substancji uzale¿niaj±cych, czekolada zawiera te¿ inne sk³adniki psychoaktywne. Jednym z nich jest kofeina (w ilo¶ciach du¿o mniejszych ni¿ w kawie) i fenyloetyloamina - tak zwany hormon mi³o¶ci, dziêki któremu czekolada jest tak¿e afrodyzjakiem. Je¶li wiêc jemy j± w niewielkich ilo¶ciach - poprawia nastrój i daje energiê. I jak tu zachowaæ umiar...?
Jest ratunek dla ³asuchów!Czekoladowe kosmetyki, czyli samo dobro
W³a¶ciwie nie musimy hamowaæ naszego zapêdu do czekolady. Wystarczy przerzuciæ siê na czekoladê dla cia³a, nie podniebienia. Mówi±c w skrócie, kosmetyki i zabiegi zawieraj±ce ziarno kakaowca, daj± naszemu organizmowi wszystko to, co dobre w czekoladzie - bez ryzyka przybrania na wadze. Zapach, kolor, konsystencja, energia i dobre samopoczucie - to wszystko zapewniaj± czekoladowe kosmetyki, a przy okazji nasza skóra dostaje du¿o wiêcej.
- Regeneracja i g³êbokie nawil¿enie - czekolada to m³odo¶æ! M³odo¶æ skóry zapewniæ mo¿na dbaj±c o jej poziom nawil¿enia. Mas³o kakaowe nie tylko doskonale nawil¿a, ale i regeneruje skórê. Dziêki temu, jest ono podstawowym sk³adnikiem preparatów do skóry bardzo suchej i z problemami - alergicznymi, z bliznami czy rozstêpami. Naturalne mas³o kakaowe opó¼nia procesy starzenia skóry (uwa¿ajcie na sk³ad kosmetyków, nie ka¿dy maj±cy w nazwie mas³o kakaowe rzeczywi¶cie ma je w sk³adzie!).
- Elastyczno¶æ, nat³uszczenie i brak rozstêpów - czekolada to g³adko¶æ! Mas³o kakaowe. Ten naturalny sk³adnik wielu kosmetyków fantastycznie nat³uszcza i uelastycznia skórê. Czekoladowe kosmetyki pomagaj± uwolniæ organizm od toksyn, przyspieszaj±c procesy od¿ywienia - ³atwiej odchudziæ siê, pozbyæ rozstêpów i cellulitu, gdy stosujemy kosmetyki na bazie kakaowych ziaren.
- Witaminy, od¿ywienie i energia - czekolada to witalno¶æ! Wreszcie tak¿e to, czego oczekujemy po czekoladzie, niezale¿nie od jej przeznaczenia - kulinarnego czy te¿ kosmetycznego. Energia! Zapach, witaminy i minera³y to przyczyna dobrego samopoczucia, w jakie wprawiaj± nas czekoladowe preparaty. S³owem - im wiêcej czekolady, tym wiêcej szczê¶cia. Je¶li nie jest to czekolada do jedzenia, ma siê rozumieæ.
Jedz czekoladê... ca³ym cia³em! Najlepiej zatem zaspakajaæ nie tylko swoje podniebienie, ale ch³on±æ czekoladê ca³ym cia³em. Jednak - gdzie najlepiej j± znale¼æ? Wyruszmy w poszukiwaniu czekolady dla cia³a.
Po pierwsze, starajmy siê, aby nasze czekoladowe kosmetyki i preparaty zawiera³y naturalne mas³o kakaowe. Po drugie, sprawd¼my, jakie witaminy zawiera czekoladowy kosmetyk. Witamina E doskonale wspó³gra z kakao, pomagaj±c zapobiegaæ starzeniu siê i zmêczeniu skóry. Wzmacnia tak¿e naczynia krwiono¶ne, zapobiegaj±c tym samym niedokrwisto¶ci.
Dla jednych czekoladowy zapach jest wielkim atutem, innych dra¿ni. Problem zosta³ jednak rozwi±zany: mo¿emy siêgn±æ po kosmetyki - m.in. balsamy, zarówno w wersji bez - jak i zapachowej o identycznym dzia³aniu.